Before aku masukkan resepi nak poyo la sikit kan...aku start suke masak dri aku darjah 5 lgi...darjah 3 da curi2 goreng telur panjat dpur mak ngan kerusi kat kg....wahhhh!..nak lgi rasa aku mcm heroin paling pndai masakla dalam dunia..bak aku..memg support sgt2...selalu teman aku masak tyme mak aku Jaga arwah nenek aku kat spore...tyme tula dpur jdi cm aku ngan bak yang punyer... :) hihihi...
Excited sgt bile2 mule2 sup syur masin aku bak ckp sedap...sebenarnya aku da tau masin...tpi tyme tu ilmu masak aku sgt2 ciput...xtau cmne nk kurangkan msin..terpk nak letak air...tpi sebb tyme tu memg sengal tahap ultraman ...aku xjdi letak air sebb tkut syur tukar jdi warne coklat (padahal memang x kan jdi)...kesian aku tyme kecik.hahahhaa...bende simple pun x tau.haha
so bak ckp sedap..lpas tu aku nmpk die tmbah air masak..n trus je cntinue makan sampai hbis....since dri situ...dari bak ckp sup aku sedap...smpai la zaman sekolah menengah pantang ade contest mesti aku masuk...zaman university yang memang slalu la aku jdi tkng masak budak2 uma..n smpai skrg kalau aku xbz aku boring or aku stress aku memg akan masak..... dalam ramai2 so far...bak memg "tester" terbaik aku selain dri john n ah han ..:). k da merapu melampau....so bfore share resepi byk2...i choose to msukkan resepi yang sempat la gmbo2 diambil sebelum di makan..so semngat sikit korang nak buat
Resepi mule2 nak share...rainbow cake......
***Its Rainbow Hunnnn!!!! ***
Nie pewarna yang aku gune...btw korang kne gune yang gel....sebb yang gel colour kek sexy sikit.....kalau gune yg air tu x cntik...plus silap hari bulan kek korang x naik...so jdi cm daging salai t. huhu ^_^.
ok Bahan-bahan untuk rainbow kek:
3 cwn tepung gandum (saye gune blue key..kasi lagi power n gebu kek konon-konon)
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter ~ suhu bilik
2 cwn gula castor ~ kurangkan sebab manis
5 biji putih telor ~ suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar ~ suhu bilik
Ayakkan tepung, baking pwder dan garam ~ ketepikan
Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu atau butter bertukar warna putih .
Masukkan telur putih dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
Masukkan esen vanila
Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
*Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
maksudnya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung
Lepas tu korang decide la nak warnekan ikut suke korang...
saye pilih colour nie : TADAAAAA...
sebabkan family saye layan kek coklat je...so x nak la bazir wat lain....luar die saye letak cklat.... bukanlah nk promote...xdapat pape komisen pun kate org tua2..tpi coklat brand tulip memg terbaik.....xmanis n x phit sangat..just nice :)
Tiap-tiap lapis tu korang letak cklat...kasi lagi sedap....n finally letak kat luar.... :)
N bila da siap....nie la penyudahnya...tyme nie cklat tulip xde...so gune coklat yang ade kat kedai kek tu...to be honest ... x berape nak puas hati sgt dengan finishing kek nie....cklat cm mnis sikit.... kalau gune cklat tulip memg cnfirm sedaplah :) hehehe
selamat mencube geng !! :)
No comments:
Post a Comment